Norint pateikti būtent Jums aktualią informaciją, šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies). Tęsdami naršymą Jūs išreiškiate sutikimą dėl slapukų įrašymo. Plačiau apie slapukų naudojimą skaitykite čia.

Gerai
Atgal
2021-05-10

Duomenų tvarkymo sutartis

Ar pasirašote su paslaugų teikėjais asmens duomenų tvarkymo sutartis? Ar žinote kokiais atvejais jas pasirašyti būtina?
 
Jeigu esate duomenų valdytojas ir perduodate asmens duomenis tvarkyti duomenų tvarkytojui, turite nubrėžti labai aiškias atsakomybių, pareigų ir kt. ribas, kad tas duomenų tvarkytojas elgtųsi su gautais asmens duomenimis atsakingai i naudotų tik tiek kiek reikia paslaugoms suteikti, kad jų be leidimo nekopijuoti, nesisavintų, kad juos šifruotų, saugotų taip kaip reikalauja BDAR.
 
Tai tampa ypač aktualu, kai esate verslo klientas ir bendradarbiaujate su kitais verslo partneriais, keičiatės duomenimis, ir deja, ne visada esate užtikrinti, kad Jūsų sudaryta sutartis Jus ir Jūsų klientus apsaugo nuo duomenų vagystės ar net verslo idėjos.
 
Kokiais atvejais būtina su paslaugų teikėjais sudaryti sutartis?
 
  1. Kai paslaugų teikėjui perduodate fizinių asmenų duomenis, tokius kaip: vardas, pavardė, gyvenamosios vietos adresas, gimimo data, asmens kodas, el. pašto adresas, banko kortelių duomenis. Nebūtina, kad būtų perduota šių asmens duomenų visuma, užtenka ir keleto iš jų, kadangi ir naudojant vardą bei pavardę, o taip pat telefono numerį, galima nustatyti asmens tapatybę;
  2. Kai paslaugų teikėjui yra suteikiama prieiga prie jūsų duomenų bazių ir paslaugų teikėjas iš esmės nekontroliuojamai gali su matomais asmens duomenimis daryti ką nori.
 
Kokie esminiai punktai turi būti numatomi tokiose sutartyse?
 
  1. Perduodamų asmens duomenų kategorijos;
  2. Jų naudojimo tikslas (paslaugų pobūdis);
  3. Atsakomybė;
  4. Griežti apribojimai perduoti duomenis į trečiąją valstybę;
  5. Paslaugų teikėjo pareiga užtikrinti tinkamas technines ir organizacines priemones duomenų saugumui užtikrinti ir kt.
 
Nepamirškite, kad dauguma įmonių atsakomybės vengia, kai kalbama apie asmens duomenų apsaugą, tačiau griežtos ir aiškios ribos bendradarbiavimo santykiuose yra būtinos tam, kad kilus ginčui ar atsiradus pažeidimui, procesas būtų aiškesnis ir lengvesnis.
 
Reikia teisininko pagalbos? Susisiekime! info@teisespartneris.lt
 
Tekstą parengė Greta Rimkienė – teisininkė www.teisespartneris.lt
+370 606 06352
+370 606 06352 Registruotis