Norint pateikti būtent Jums aktualią informaciją, šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies). Tęsdami naršymą Jūs išreiškiate sutikimą dėl slapukų įrašymo. Plačiau apie slapukų naudojimą skaitykite čia.

Gerai
Atgal
2021-07-09

Ką privalu žinoti apie elektroninį parašą tiek juridiniams, tiek fiziniams asmenims?

COVID-19 sukelta pandemija atnešė ne tik neigiamų padarinių ekonomikai, verslui, žmonėms, tačiau tai buvo ir puikus postūmis spartesniam nuotolinio verslo plėtojimui, kuris kartu iššaukė dar didesnį poreikį sutartis, pretenzijas, pareiškimus ir kitus dokumentus pasirašyti elektroniniais parašais. Vis dėlto, elektroninis parašas, jo teisinė galia, atvaizdavimas ir kiti niuansai vis dar kelia nemažai klausimų ne tik verslui, tačiau ir fiziniams asmenims, įgyvendinant savo kasdienines funkcijas, bendraujant su institucijomis, įsigyjant prekes ar paslaugas.

Visiškai nesvarbu ar esate juridinis ar fizinis asmuo, šiuos aspektus turite žinoti apie elektroninį parašą:

- Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 910/2014 dėl elektroninės atpažinties ir elektroninių operacijų patikimumo užtikrinimo paslaugų vidaus rinkoje (Reglamentas) įtvirtina 3 skirtingas elektroninių parašų formas, kurios visos turi atitinkamą teisinę galią:

 

- Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (CK) 1.73 straipsnis nustato reikalavimą, kokie sandoriai turi būti rašytinės formos. Šio straipsnio 2 dalis numato, kad rašytinės formos dokumentui yra prilyginami dokumentai, perduoti telegrafinio, faksimilinio ryšio ar kitokiais telekomunikacijų galiniais įrenginiais, jeigu yra užtikrinta teksto apsauga ir galima identifikuoti parašą. Taigi, ši CK nuostata labai konkrečiai nurodo, jog elektroninėmis priemonėmis pasirašyti dokumentai yra lygus ranka pasirašytiems dokumentams.

- Reglamento 25 straipsnis nurodo, kad negalima atsisakyti pripažinti elektroninio parašo teisinės galios ir jo tinkamumo naudoti kaip įrodymą teismo procese tik dėl to, kad parašas yra elektroninis arba kad jis neatitinka kvalifikuoto elektroninių parašų reikalavimų.

-  Reglamentas taip pat nustato, kad kvalifikuoto elektroninio parašo teisinė galia yra lygiavertė rašytiniam parašui. Vadinasi visi kvalifikuotu elektroniniu parašu pasirašyti dokumentai yra lygūs ranka pasirašytiems dokumentams.

- Kvalifikuotas elektroninis parašas, patvirtintas vienoje valstybėje narėje išduotu kvalifikuotu sertifikatu, visose kitose valstybėse narėse pripažįstamas kaip kvalifikuotas elektroninis parašas.

Be kita ko, nemažai diskusijų kyla dėl elektroninio parašo vietos: ar būtina kvalifikuotu elektroniniu parašu pasirašyti kiekvieną dokumento puslapį, ar užtenka vienos parašo žymos ant pirmojo ar paskutiniojo puslapio, juk kai pasirašinėjame ranka, yra reikalavimas parašą uždėti ant kiekvieno puslapio. Atsakymas, šiuo atveju, yra labai paprastas. Valstybės įmonės Registrų centro direktorius įsakymu yra patvirtinęs elektroninio parašo taisykles (Taisyklės), kurių II dalies 8 punktas numato, jog elektroniniai parašai yra formuojami ant elektroninio dokumento. Kas yra elektroninis dokumentas? Tai yra bendras PDF formato failas, kuris gali būti sudarytas, kad ir 100 puslapių. Tačiau svarbus akcentas yra tas, kad tai yra bendras vienas elektroninis dokumentas. Taigi, tai reiškia, kad kvalifikuotu elektroniniu parašu pasirašytas dokumentas viena parašo žyma yra pasirašytas bendra apimtimi, todėl kiekvieno puslapio, šiuo atveju pasirašyti nereikia. Visiškai kita situacija yra tuomet, kai yra pasirašomi atskiri dokumentai, šiuo atveju yra keletas variantų:

a) Pasirašomi dokumentai yra tarpusavyje susiję. Tai, pavyzdžiui, gali būti sutarties bendrosios sąlygos, specialiosios sąlygos ir priedai. Šie visi tarpusavyje susiję ir visur kartu koreliuojantys dokumentai privalo būti pasirašyti atskirai.

b) Pasirašomi atskiri dokumentai, tarpusavyje nesusiję. Na, savaime, suprantama, kad jie visi taip pat privalo būti pasirašyti atskirai.

 

Taigi, šiandien labiausiai paplitęs ir aukščiausią teisinę galią turintis elektroninis parašas yra kvalifikuotas elektroninis parašas, kuriam yra keliami ypatingi techniniai reikalavimai Reglamente, tam, kad jis būti pripažintas kaip kvalifikuotas. Ir jei dokumentas yra pasirašytas paprastu elektroniniu parašu arba pažangiuoju elektroniniu parašu jis yra galiojantis, jeigu atitinka Reglamente nurodytus reikalavimus.

Tekstą parengė: Greta Rimkienė

 

Turite klausimų? Susisiekime! Teisinė konsultacija el.paštu : info@teisespartneris.lt www.teisespartneris.lt

+370 606 06352
+370 606 06352 Registruotis